KONYA KARATAY İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İlçemiz Hakkında

KARATAY İLÇESİ

      Karatay İlçesi, Konya metropolünde bulunan 3 merkez ilçeden biridir. Karatay İlçesi Konya İli Merkezinde 20.06.1987 tarih ve 3399 sayılı Üç İlçe Kurulması Hakkındaki Kanunla kurulmuş, daha sonra bu Kanunda değişiklik yapan 10.11.1988 tarih ve 3495 sayılı Kanunla İlçemizin bu günkü sınırları belirlenmiştir. Adını Selçuklu Emiri Celalettin KARATAY´dan almıştır. Güneybatı´da Meram, Kuzeybatıda Selçuklu, Kuzeyden Altınekin, Kuzeydoğudan Aksaray ili, Doğudan Karapınar ve Güneyden Çumra ilçeleri ile çevrelidir. Yüzölçümü 2780 km2, denizden yüksekliği 1015 metredir. 2007 yılı genel nüfus sayımına göre nüfusu 248 bin 826´dir. 4 kasabası, 25 köyü ve 63 mahallesi vardır. 1486 metre yükseklikteki Bozdağ´da koruma altında barındırılan yaban koyunları doğal yapı içerisinde seçkin bir değer taşımaktadır.

      Kent merkezinde Büsan, Matbaacılar, Toptancılar, Kuruyemişçiler ve Bakliyatçılar, Büyük ve Orta Ölçekli Sanayiciler ve Kobiler dahil pek çok sanayi ve Ticaret kuruluşu vardır. Konya merkezinde süt ürünlerinin % 80´i Karatay´daki Süt Fabrikalarında üretilmektedir.

      İlçe merkezinde Yeni Meram Gazetesi ve Kon TV bölgesel ve ulusal boyutta yayın yapan medya kuruluşlarıdır. 1 Üniversite, 3 Anaokulu, 77 İlköğretim Okulu, 18 Lise eğitim öğretime devam etmektedir. 4 adet dershane, 1400 öğrencinin barındığı 15 öğrenci yurdu bulunmakta, 2 özel hastane, 1 Ana Çocuk Sağlık Merkezi, 1 adet diş sağlığı merkezi ve 15 Sağlık ocağı vardır.

      İlçenin tarihsel yerleşimi prehistorik döneme kadar uzanır. Yapılaşma Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinin karakteristiğini taşır. Ulusal ve Uluslararası tarih, kültür ve turizm değerlerimizin başında gelen Karatay´da bulunan Mevlana Müzesi´ni her yıl 1.300.000 civarında yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Karatay Çini Eserler Müzesi, Kemaliye Medresesi, Şemsi Tebrizi Türbesi, Koyunoğlu Müzesi, Sultan Selim Camii, Şerafettin Camii, Yusufağa Kütüphanesi ve Mevlana Kültür Merkezi ilçedeki kültür varlıklarıdır.

 

HZ. MEVLANA

      Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan´ın Belh şehrinde doğdu. Alâeddin Keykubâd, Mevlana Celaleddin-i Rumi´nin Babası Sultânü´I-Ulemâ Bahaeddin Veled´i Karaman´dan Konya´ya davet etti. Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve 3 Mayıs 1228 tarihinde ailesi ve dostları ile Konya´ ya geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi´ni ikametlerine tahsis ettiler. Sultânü´l-Ulemâ 12 Ocak 1231 tarihinde vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı´ndaki bugünkü yerine defnolundu. Sultânü´I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müridleri bu defa Mevlâna´nın çevresinde toplandılar. Mevlâna´yı babasının tek varisi olarak gördüler. Gerçekten de Mevlâna büyük bir ilim ve din bilgini olmuştur. Mevlana Şems-i Tebrizî ile karşılaştı. Şems´de "mutlak kemâlin varlığını" cemalinde de "Cenab-Hakk´ın nurlarını" görmüştü. Ancak beraberlikleri uzun sürmedi. Şems aniden öldü.Mevlâna Şems´in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekildi. Daha sonraki yıllarda Selâhaddin Zerkûbî ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizî´nin yerini doldurmaya çalıştılar. Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 Pazar günü Hakk´ın rahmetine kavuştu. Mevlâna, ölüm gününü gerçek hayata doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine yani Allah´a kavuşacaktı. Onun için ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu. Günümüzde her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin katılımıyla Şeb-i Arus törenlerinde anılmaktadır.

Akabe Mah. Edebali Sok. No.6 Karatay Hükümet Konağı 42020 Karatay/KONYA - (0332) 3504835 / 3529388

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.